Przegląd Elektrotechniczny

Najstarsze czasopismo elektryków polskich. Ukazuje się od 1919 roku.

strona w języku polskim english page



Numer: 02/2025 Str. 80

Autorzy: Anna Miernik , Paweł Kiełbasa , Tomasz Dróżdż , Paweł Pysz , Akinsunmade Akinniyi , Stepan Kovalyshyn :

Tytuł: Wpływ stymulacji ultradźwiękami na wzrost bakterii Gram dodatnich i Gram ujemnych

Streszczenie: W przemyśle spożywczym technologia ultradźwiękowa, ze względu na swoją wysoką wydajność, jest szeroko stosowana do przetwarzania, chłodzenia i konserwowania produktów spożywczych. Ultradźwięki mogą być stosowane jako metoda alternatywna do obróbki cieplnej w celu wyeliminowania mikroorganizmów i enzymów bez niszczenia składników odżywczych w żywności [1]. Celem niniejszego badania było określenie wpływu fal ultradźwiękowych o różnej amplitudzie i czasie trwania impulsu na wzrost komórek wybranych mikroorganizmów. Zakres pracy obejmował poddanie wybranych szczepów drobnoustrojów działaniu fal ultradźwiękowych o różnych wartościach amplitudy fali ultradźwiękowej (2 μm i 10 μm) oraz czasu trwania impulsu (5 min, 10 min i 15 min). Dla każdej z wyżej wymienionych kombinacji interakcji określono szybkość wzrostu reprezentowaną przez gęstość optyczną. Poddanie mikroorganizmów takich jak Escherichia coli i Staphylococcus aureus oddziaływaniu ultradźwięków wpłynęło na zdolność wzrostu komórek tych mikroorganizmów. Na podstawie przeprowadzonych badań zaobserwowano, że poddanie Escherichia coli działaniu ultradźwięków niezależnie od wielkości amplitudy fali i niezależnie od czasu ekspozycji, zwiększyło wartość gęstości optycznej tej bakterii. Poddanie Staphylococcus aureus działaniu ultradźwięków o wielkości amplitudy fali 2 μm i 10 μm oraz niezależnie od czasu ekspozycji, zwiększa wartość gęstości optycznej tej bakterii.

Słowa kluczowe: ultradźwięki, wzrost bakterii, bakterie gram dodatnie, bakterie gram ujemne

wstecz