Przegląd Elektrotechniczny

Najstarsze czasopismo elektryków polskich. Ukazuje się od 1919 roku.

strona w języku polskim english page



Numer: 11/2024 Str. 77

Autorzy: Igor Bezbah , Natalia Bakhmutian , Valentyna Bandura , Seihii Bezbakh , Oleksandr Vsevolodov , Igor Mazurenko :

Tytuł: Badania procesu ekstrakcji nadkrytycznym CO2 z makuchu słonecznikowego

Streszczenie: Ciasto słonecznikowe jest bogate nie tylko w białka, ale także w związki polifenolowe, w tym kwas chlorogenowy. Badano kinetykę ekstrakcji makuchu słonecznikowego w nadkrytycznym środowisku CO2 i przy użyciu współrozpuszczalnika. Otrzymano wysokiej jakości koncentrat białkowy (zawartość białka 56,2...57,2%) o neutralnym zapachu i barwie. Badania jakościowe wykazały niskie stężenie kwasu chlorogenowego w otrzymanych próbkach. Zawartość kwasu chlorogenowego w suchej pozostałości: po ekstrakcji czystym CO2 – 34 mg/100 g; po ekstrakcji współrozpuszczalnikiem - 14 mg/100 g.

Słowa kluczowe: Rozpuszczalnik O2, ekstrakt, koncentrat białka, cukier słonecznikowy.

wstecz