Numer: 11/2024 Str. 77
Autorzy: Igor Bezbah , Natalia Bakhmutian , Valentyna Bandura , Seihii Bezbakh , Oleksandr Vsevolodov , Igor Mazurenko :
Tytuł: Badania procesu ekstrakcji nadkrytycznym CO2 z makuchu słonecznikowego
Streszczenie: Ciasto słonecznikowe jest bogate nie tylko w białka, ale także w związki polifenolowe, w tym kwas chlorogenowy. Badano kinetykę ekstrakcji makuchu słonecznikowego w nadkrytycznym środowisku CO2 i przy użyciu współrozpuszczalnika. Otrzymano wysokiej jakości koncentrat białkowy (zawartość białka 56,2...57,2%) o neutralnym zapachu i barwie. Badania jakościowe wykazały niskie stężenie kwasu chlorogenowego w otrzymanych próbkach. Zawartość kwasu chlorogenowego w suchej pozostałości: po ekstrakcji czystym CO2 – 34 mg/100 g; po ekstrakcji współrozpuszczalnikiem - 14 mg/100 g.
Słowa kluczowe: Rozpuszczalnik O2, ekstrakt, koncentrat białka, cukier słonecznikowy.