Numer: 12/2023 Str. 91
Autorzy: Hryhorii Kaletnik , Vitalii Yaropud , Ihor Kupchuk , Elchyn Aliiev , Ihor Babyn , Petro Lavreniuk :
Tytuł: Modelowanie procesu technologicznego suszenia orzechów włoskich w suszarce konwekcyjnej
Streszczenie: W artykule przedstawiono wyniki symulacji w pakiecie oprogramowania Simcenter STAR-CCM+ procesu pracy opracowanej suszarki konwekcyjnej do orzechów włoskich, która wykonana jest w postaci mieszalnika z pionowym korpusem roboczym ślimakowym z dolnym wtryskiem ciepłego powietrza przepływ. Uzyskano wizualizację procesu redystrybucji (mieszania) owoców orzecha włoskiego w obszarze komory suszącej pod wpływem działania korpusu ślimakowego oraz rozkładu prędkości i temperatury przepływu powietrza w obszarze komory suszącej.
Słowa kluczowe: modelowanie, suszenie, mieszanie, parametry, próbka doświadczalna, suszarka.