Przegląd Elektrotechniczny
tttt/div>

Oldest magazine of Polish electrician. It appears since 1919.

strona w języku polskim english page



No/VOL: 02/2020 Page no. 125

Authors: Mikołaj Skowron , Agnieszka Wantuch :

Title: Nowe technologie utrwalania żywności – badania modelowe

Abstract: Pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF) o wysokim natężeniu jest stosunkowo nową, nietermiczną technologią konserwacji żywności. Opiera się ona na wykorzystaniu pól elektrycznych do eliminowania patogenów i kontrolowania mikroorganizmów powodujących psucie się żywności. Podstawową zaletą tej technologii jest zdolność do przedłużania okresu trwałości produktów spożywczych bez wykorzystania ciepła. Dzięki temu możliwe jest zachowanie odpowiedniej jakości oraz wartości odżywczych i smakowych. W artykule przedstawiono technologię PEF, możliwości jej zastosowania oraz badania modelowe.

Key words: pulsacyjne pole elektromagnetyczne (PEF), utrwalanie żywności, elektroporacja.

wstecz