Przegląd Elektrotechniczny
tttt/div>

Oldest magazine of Polish electrician. It appears since 1919.

strona w języku polskim english page



No/VOL: 12/2018 Page no. 278

Authors: Grzegorz Tatoń , Daniel Dziob , Aleksandra Mielnicka , Bartosz Lisowski , Tomasz Rok , Michał Świątek , Piotr Kuterba , Eugeniusz Rokita :

Title: Wpływ fali elektromagnetycznej generowanej przez router WiFi na lepkość wody

Abstract: Celem prezentowanej pracy było sprawdzenie, czy mikrofale generowane przez typowy router WiFi wpływają na lepkość wody, jak sugerują niektórzy autorzy. Pomysł bazuje na obserwacji ruchu magnetycznych nanocząstek pod mikroskopem w obecności mikrofal i bez nich. Ruch nanocząstek w polu widzenia mikroskopu był wymuszony przez zastosowanie stałego pola magnetycznego. Porównywano prędkości nanocząstek w obecności pola elektromagnetycznego i bez niego.

Key words: mikrofale, lepkość wody, nanocząstki, efekty nietermiczne.

wstecz