Numer: 01/2017 Str. 153
Autorzy: Paweł Kiełbasa , Tomasz Dróżdż , Piotr Nawara , Magdalena Dróżdż :
Tytuł: Wykorzystanie emisji biofotonów do parametryzacji jakościowej produktów spożywczych
Streszczenie: W badaniach podjęto próbę określenia możliwości wykorzystania zjawiska opóźnionej luminescencji materii organicznej do oceny jej właściwości istotnych z punktu widzenia prozdrowotnego jej wykorzystania. W celu realizacji eksperymentu zbudowano stanowisko pomiarowe wyposażone z fotopowielacz służący do identyfikacji fotonów emitowanych przez wzbudzaną optycznie materię organiczną. Proces pomiaru liczby emitowanych biofotonów odbywał się automatycznie do czego wykorzystano środowisko programowania LabView. Odnotowano zróżnicowanie liczby biofotonów w obrębie badanych grup produktów spożywczych, stwierdzenie to dotyczy produktów finalnych oraz składowych stanowiących ich recepturę. Zaobserwowano, że istnieje praktyczna możliwość różnicowania materii organicznej pod względem stopnia emisji biofotonów.
Słowa kluczowe: biofotony, fotopowielacz, jakość żywności, luminescencja