No/VOL: 02/2024 Page no. 92
Authors: Hari-Agus Sujono , Achmad Faris :
Title: Projekt detektora świeżości wołowiny na podstawie koloru i zapachu metodą rozmytą Mamdani
Abstract: Obecnie identyfikacja wołowiny nadal odbywa się ręcznie, poprzez obserwację lub wyciskanie mięsa w celu poznania tekstury wołowiny. Metoda ta ma wiele wad, jeśli konsumenci nie są wnikliwi w różnicowaniu jakości świeżości wołowiny. Zaproponowano projekt systemu umożliwiającego identyfikację jakości wołowiny na podstawie charakterystyki procesu gnicia mięsa. Świeżość wołowiny można rozpoznać po zapachu lub zapachu wołowiny. Można to również wykryć poprzez kolor. Zapach świeżej wołowiny będzie miał inny zapach niż zapach gnijącej wołowiny, a więc zmienia kolor. Proponowany projekt to system wykrywania świeżości wołowiny wykorzystujący dwa rodzaje czujników: czujnik gazu, MQ-136 i MQ-137 do wykrywania zapachu wołowiny oraz czujnik koloru (TCS3200) do wykrywania zmiany koloru wołowiny. Wykorzystywany jest również mikrokontroler jako główna jednostka gromadzenia danych i wykorzystuje metodę Mamdani Fuzzy Method jako system podejmowania decyzji w zakresie pozyskiwania danych z czujników. Ogólny wynik testu w systemie ma 86,67% prawdopodobieństwa powodzenia przy poziomie błędu 13,3% z 15 prób.
Key words: Wyniki wykrywania świeżości wołowiny, metoda rozmyta Mamdani, wykrywanie zapachu i koloru wołowiny