No/VOL: 03/2023 Page no. 120
Authors: Anna Miernik , Stepan Kovalyshyn :
Title: Wpływ oddziaływania pola elektromagnetycznego na emisję fotonową naparów wybranych roślin
Abstract: Rośliny wytwarzają szeroki wachlarz bioaktywnych zasad i stanowią bogate źródło leków. Zapotrzebowanie na terapie roślinne wzrasta zarówno w krajach rozwijających się, jak i rozwiniętych, ze względu na rosnące uznanie, że są to produkty naturalne, nie narkotyczne, łatwo ulegające biodegradacji, stanowiące minimalne zagrożenie dla środowiska, nie wywołują niepożądanych skutków ubocznych i są łatwo dostępne po przystępnych cenach. Dobroczynne właściwości ziół wynikają z obecności związków fitochemicznych. Wiele badań wykazało, że różne leki ziołowe są źródłem różnorodnych cząsteczek, z których wiele wykazuje właściwości zmiatające rodniki i przeciwbakteryjne, które mogą bronić organizm ludzki przed patogenami, a także reakcjami utleniania komórek. Zastosowanie emisji fotonowej w żywności polega głównie na kontroli jakości żywności. Może służyć jako wygodne narzędzie do oceny jakości różnego rodzaju żywności. Celem badań było określenie możliwości identyfikacji zmian w substancji biologicznej na podstawie charakterystyki emisji fotonowej. Ponadto określenie zróżnicowania w emisji fotonowej naparów wybranych ziół, które poddano oddziaływaniu zmiennego pola elektromagnetycznego. Badania przeprowadzono na wybranych użytkowych odmianach ziół: melisy i mięty. Najwyższą emisję fotonową z naparów roślinnych uzyskano przy zastosowaniu natężenia pola elektromagnetycznego wynoszącym 40 mT. Zastosowanie różnych parametrów natężenia oraz czasu stymulacji modyfikuje strukturę emisji fotonowej, dając tym samym możliwość identyfikacji stopnia odziaływania.
Key words: emisja fotonowa, napary, rośliny, pole elektromagnetyczne