No/VOL: 12/2016 Page no. 121
Authors: Maciej Oziembłowski , Tomasz Dróżdż , Piotr Nawara , Krzysztof Nęcka , Stanisław Lis , Paweł Kiełbasa , Marcin Tomasik , Marek Ostafin :
Title: Synergiczne oddziaływanie Pulsacyjnych Pól Elektrycznych (PEF) oraz innych metod na płynne produkty spożywcze
Abstract: W światowym przemyśle spożywczym Pulsacyjne Pola Elektryczne (PEF) stają się jedną z najpopularniejszych metod konserwacji płynnych produktów spożywczych. Efektywność stosowania PEF (tj. inaktywacja drobnoustrojów) jest wyższa jeżeli produkty, w ramach tzw. „teorii płotkowej”, poddaje się również oddziaływaniom innych metod takich jak: impulsy światła wysokiej intensywności (HILP), promieniowanie UV, mikrofiltracja membranowa, „średnia temperatura” lub dodatek głównie naturalnych substancji. W naszej pracy przedstawiliśmy przykłady takich „płotkowych metod” z wykorzystaniem PEF w odniesieniu do soku jabłkowego, mleka, płynnej masy jajowej oraz innych płynnych produktów.
Key words: pulsacyjne pola elektryczne, synergia, utrwalanie żywności, płynne produkty spożywcze